OKU Les symptômes de l’étape primaire incluent la fièvre élevée, les frissons, et le mal de tête, mais aucun signe spécifique qui inciterait le patient à consulter un médecin. Les symptômes du stade 2 sont généralement plus spécifiques et comprennent la diarrhée, l’enflure abdominale, la nausée et kelmed Ok pharmacie la perte de poids. Les symptômes les plus courants sont la douleur, les maux de tête, les frissons et une forte fièvre, mais d’autres symptômes peuvent également survenir. Il est très fréquent que ceux qui sont morts de la deuxième étape reçoivent un antibiotique salvateur comme la piperacilline-tazobactam et la tobramycine.
Haberlerin devamı
İstanbul Ticaret Odası’nda seçimler 22 Mayıs’ta yapıldı. Et sektörünün temsil edildiği 74. Grup Et Ürünleri Meslek Grubu Aydos Et ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti., Beytav Beyazet Gıda Tekstil Hayvancılık Ltd. Şti, Danet Et ve Et Ürünleri Paz. Tic. Ltd. Şti, Gürbüz Tavukçuluk Gıda İnş.Tic. Ltd. Şti., Güven Et Ali Şükrü Bayraktar firmalarından oluştu. AYDOS ET ve GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.’nin ortağı Ömer Seyfi Aktülün ile DANET ET VE ET ÜRÜN. PAZ. ve TİC. LTD. ŞTİ. ortağı Osman Uluçay Meclis Üyesi seçildiler.
Yine 22 Mayıs’ta yapılan İstanbul Sanayi Odası seçimlerinde 2. Grup Et, Balık ve Süt Mamulleri Sanayii Meslek Komitesi Bahçıvan Gıda, Namet Gıda A.Ş., Özlem Et ve Et Mamulleri San. Tic. Ltd. Şti, Kaanlar Gıda, Bonfilet Et San. Tic. A.Ş.’den oluştu. 2. Grup Et, Balık ve Süt Mamulleri Sanayii Meslek Komitesi’nde ETBİR Yönetim Kurulu Üyesi BONFİLET ET SANAYİ VE TİCARET A.Ş firma sahibi Hakan Akkoyun komite üyesi olarak seçilirken, ÖZLEM ET VE ET MAMÜLLERİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ. firma sahibi Recep Coşkun İSO meclis üyesi oldu. İSO’da Erdal Bahçıvan da yine meclis üyesi seçildi.
16 Mayıs’ta yapılan İstanbul Ticaret Borsası seçimlerinde ise 15. Et Meslek Komitesi’nde ETBİR’in de desteklediği Mehmet Erken Özefe meslek komitesi, meclis ve yönetim kurulu üyesi, Cemalettin Özperk meslek komitesi ve meclis üyesi seçildiler. ETBİR üyesi Ahmet Tacettin Yükseközcan da meslek komitesi üyesi seçildi. Seçimde Et Meslek Komitesi’nde Ahmet Özduran başkan, Mustafa Alparslan İnkaya başkan yardımcısı oldular.
Sivil toplumun gücünü arkasına alan oda ve borsaların sektörel faaliyetlerdeki aktif rolü bakımında, bu örgütlerde görev almanın meslek örgütlerine de önemli katkısı bulunuyor. Seçim sonuçlarının hayvancılık ve kırmızı et sektörüne olumlu katkıları bekleniyor.
Kongrede yönetime seçilen liste şu isimlerden oluşuyor:
Yönetim Kurulu Asil
MUSTAFA BILIKÇI - SULTAN ET ve GIDA ÜRETİM TİC. PAZ. LTD. ŞTİ.
MUSTAFA ALBAYRAK - AYDOS ET ve GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
AHMET YÜCESAN - SAN ET ve ET MAMULLERİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
ÇAĞDAŞ ÖZTÜRK - TRAKYA ET ve SÜT ÜRÜNLERİ A.Ş.
M. ALPER ŞÖLEN - AKŞEKER GIDA BAĞIRSAK VE YAĞ SANAYİ TİC. LTD. ŞTİ.
HAKAN AKKOYUN - BONFİLET ET SANAYİ VE TİCARET A.Ş
CÜNEYT ASAN - GÜNAYDIN İSTANBUL MERKEZ GIDA TURİZM TİC. LTD. ŞTİ.
ERZAT YILDIZ - YAYLA ET GIDA SAN. PAZ. TİC. LTD. ŞTİ.
SEDAT PATLAR - İKBAL GIDA A.Ş.
Yönetim Kurulu yedek
OSMAN ULUÇAY
İSMAİL CEM AKAR
SELÇUK ERŞAN
ERGÜN GÖÇER
ŞİRİN CAN
M. EMİN ARSLAN
KASIM DAŞ
CİHAT ARGUN
MUSTAFA DEMİRPALTA
Denetleme Kurulu Asil
BURAK ŞAHİN
ŞERİF COŞKUN
CİHANGİR DEMİR
Denetleme Kurulu yedek
YILMAZ BULDU
H. EMRE ÖZBEY
S. MEHMET MERCAN
Bakan Eker üyeleri kabulünde hayvancılık ve kırmızı etin önemini bir kez daha vurgularken, tarım sektöründe yaşanan hızlı büyümenin neticesinde bazı sıkıntıların yaşanmasını doğal karşıladıklarını belirtti. Bu sıkıntıları ergenlik dönemine benzeten Eker, algıların değişmesinin zaman aldığını vurguladı. Hayvancılıkta süt üretiminin süt ırkından, besi üretiminin ise et ırkından yapılmasının sağlanmasını hedeflediklerini belirten Bakan, "Buğday ile koyun gerisi oyun" sözünü hatırlatarak bir yandan kaliteli ve verimli etçi ırklardan elde edilecek kırmızı et ile üretimi artıracaklarını, bir yandan da küçükbaşı destekleyerek üretiminin artıracaklarını ifade etti.
Bakan Mehdi Eker, Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin bu noktada kritik görevleri olduğunu anımsatarak Konsey'in; halkın, üreticinin, tüketicinin ve sanayicinin beklenti ve sorunlarını sahadan alarak ortak bir görüş şeklinde Bakanlığa iletmesi halinde Bakanlığın uygulamalarına ışık tutacağını, Bakanlığın ise bu görüşler ile sahaya daha faydalı uygulamalar yapabileceğini belirtti.
Yönetim Kurulu ayrıca Bakanlık Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcıları Ahmet Kavak, Habib Can ile Hayvancılık Genel Müdür Yardımcıları Dr. İbrahim Özcan ve Mustafa Kayhan'ı da ziyaret ettiler.
Mirmahmutoğulları Konsey Yönetim Kurulu'na başarılar dilerken, ortak çalışma ve işbirliğine her zaman açık olduklarını, yapılacak çalışmalara Bakanlığın destek vereceğini belirti.
Karkas et ve canlı hayvan ithalatında gümrük vergisinin artırılmasına dair 24 Eylül'de alınan Bakanlar Kurulu kararı, Kurban Bayramı'nın ardından 30 Ekim'de yürürlüğe girdi. Et ithalatının başlangıcında Nisan 2010'da yüzde 30 ile başlayan karkas etin gümrük vergisi, devamında 19 Mart 2011'deki artışla yüzde 45, 13 Mayıs'ta ise yüzde 60'a çıkarılmıştı. 2 Temmuz 2011'deki ithalat rejimi düzenlemesi ile % 75'e çıkarılan vergi artık % 100 olarak uygulanacak.
(Haberin detaylarını Etbir Kırmızı Dergisi 2012 sonbahar sayısından okuyabilirsiniz.)
“Yerli kurbanlıklar ihtiyaca cevap veriyor”
Bayram nedeniyle sektörün güncel konusu olan kurbanlıklarla ilgili görüşlerini de belirten Ahmet Yücesan; Kurban Bayramı öncesi Bakanlığın almış olduğu Kurbanlık canlı hayvan ithalatı yapmama kararının, kurban pazarlarının durumu ve bugünkü fiyatlar da göz önüne alındığında çok isabetli olduğu gözlemlendiğini söyledi. Yücesan, “Arzumuz ülkemizin kırmızı et üretiminin iç tüketimi karşılaması yanında, yakın gelecekte ihracata yönelik üretim yapabilir konuma gelebilmesidir. Aynı zamanda tüketiciyi zor duruma düşürecek spekülatif hareketleri engelleme adına her zaman Bakanlığın bu dengeyi koruma iradesini kullanması gerektiği kanaatindeyiz.” dedi.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşuyor:
Sanayici Alt Grubu
Dr. Ahmet Yücesan
Mustafa Albayrak
Ömer Gökhan Tuncer
Üretici Alt Grubu
Cemalettin Özden
Özer Türer
Bülent Tunç
Kamu Alt Grubu
Dr. İbrahim Özcan
Bayram Sertkaya
Mehmet Işkın
Araştırma Kurumları, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşları Alt Grubu
Fazlı Yalçındağ
Ergün Kılıç
Erhan Akçay
ETBİR, VHSD ve İVHO işbirliği ve RSPCA’ın (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) Eğitim Dairesi Başkanlığı ile anlaşmasıyla, uluslararası geçerliliği olan sertifikalı eğitim semineri düzenlendi. Eğitime kırmızı et sektöründe, mezbahanelerde çalışan 35 veteriner hekim ve yardımcı personel katıldı.
Eğitimin birinci aşaması; Hayvan Refahı Sorumlusu Temel Eğitimi olarak 07 – 08 Mayıs 2012 günlerinde gerçekleştirildi.
Birinci gün; giriş –hayvan refahı eğitimi, eğitimin çerçevesi ve değerlendirme, neden hayvan refahı ve yararları? Tesise alış (ilk temas), kesimhane öncesi uygulamalar, üretım sürecindeki bakıcılık, uygulamalar ve hayvan davranışları konuları öğleden önceki bölümde anlatıldı. Birinci günün öğleden sonraki bölümünde ise bakım ve hayvanların uygun yönlendirilmesi metotları, kesimhane padokları, dinlendirmeden kesim için zaptı-rapta kadarki süreç, stres, karkas ve et kalitesi, zaptı-rapt konuları Paul WHİTTİNGTON tarafından anlatıldı.
Eğitimin ikinci günü Kesimhanelerde Hayvan Refahı Değerlendirmesi Eğitimi’nde öğleden önce şok/bayıltma yapılmaksızın kesim metotları, şok/bayıltma/stunnıng uygulama nedenleri, mekanik şoklama sistemleri, elektrikli sistemler; Prof. Dr. Haluk ANIL ve Dr. Paul WHİTTİNGTON tarafından aktarıldı. Günün ikinci bölümünde ise elektrikli şoklamanın etkinliğinin belirlenmesi kontrollü atmosfer sistemleri ve acil kesim metotlarına değinildi.
Eğitimin 2. aşamasının birinci günü olan 9 Mayıs Çarşamba günü kesimhanelerde hayvan refahı değerlendirilmesi eğitimi yapıldı. İkinci aşamanın birinci gününde AWOP akışın gözden geçirilmesi, gözlem ve değerlendirme becerileri ile değerlendirme planlama/oluşturma ve değerlendirme formu düzenleme konuları işlenmiştir. Eğitimin son günü olan 10 Mayıs perşembe öğleden önce Özlem Et kombinasında gruplar halinde ante-mortem ve post-mortem refah kalite değerlendirmesi yapıldı. Son günün öğleden sonraki bölümünde rapor yazımı ile katılımcıların oluşturduğu grupların yaptığı inceleme ve değerlendirme sırasında toplanan verilerin grup sözcüleri tarafından sunulduğu tartışma bölümü ile eğitim sona erdi.
Programın sonunda, düzenleyen kuruluşlarca katılımcılara bir katılım belgesi verildi. Katılımcılara uluslararası geçerliliği olan sertifika RSPCA tarafından daha sonra gönderilecek.
Neden bu eğitime gerek duyuldu?
Hayvan sağlığı ile hayvan ıslahı ve refahını, tüketici menfaatleri ile çevrenin korunması da dikkate alınarak korumayı ve sağlamayı hedefleyen 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” 11.06.2010 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte hayvan refahı terimi de mevzuatımızda yerini almıştı.
Kanunun “Hayvan Refahı “başlıklı 9. maddesinde “Hayvan sahipleri veya bakımından sorumlu kişiler, hayvan refahının sağlanması amacıyla, hayvanların barınma, bakım, beslenme, sağlık ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak, sorumluluklarındaki hayvanların insan, hayvan ve çevre sağlığı üzerinde oluşturabilecekleri olumsuz etkilere karşı gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.” hükmü ile birlikte maddenin son bendinde “Bu maddenin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelik ile belirlenir.“ hükmü yer almakta.
Kesimhaneye kabul edilen her bir hayvanın veya uygun durumlarda her bir hayvan partisinin; kesimhaneye geldiğinde hayvan refahı açısından uygun durumda olması, Kesimhanelerdeki hayvan bekleme yerlerinin büyüklüğü ve bölümlerinin hayvan refahını sağlayacak şekilde olması, bu yerlerin hayvanların tanımlanması ve kesim öncesi muayenesine imkân verecek şekilde yapılmış olması, hayvanlar kesimhaneye getirildikten sonra gereksiz yere bekletilmeden kesilmesinin ancak, hayvan refahını sağlamak amacıyla gerektiğinde kesimden önce bir dinlenme süresi verilmesi gerektiği Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinde hüküm altına alınmış durumda.
Ayrıca; ürün ve hizmetinden yararlanılan çiftlik hayvanlarının, gelişmesi, uyumu ve evcilleşme durumları ile fizyolojik, etolojik ihtiyaçları ve davranışları dikkate alınarak bakıldıkları ve yetiştirildikleri koşulların asgari standartlarını belirlemeyi amaçlayan “Çiftlik Hayvanlarının Refahına İlişkin Yönetmelik” ile Canlı omurgalı hayvanların yurt içindeki nakilleri sırasında korunmalarını ve hayvan refahı kurallarına uyulmasını güvence altına almak ve bu kapsamda yapılacak olan resmî kontrollerde uygulanacak esas ve usulleri belirlemeyi amaçlayan “Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği” 24 Aralık 2011 tarih ve 28152 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş durumda.
Bu yasal mevzuat gereğince hayvan refahının sağlanması ve uzman personelce bu işlemlerin takip edilmesi gereği doğrultusunda seminer, dünyanın çeşitli ülkelerinde bu eğitimi veren uzman ekip tarafından gerçekleştirildi.
ETBİR I KIRMIZI DERGİ |
ETBİR Sosyal Medyada Sektör haberlerini Facebooktan takip etmek için |
ETBİR I Et üreticileri
Birliği Derneği
Barbaros Mahallesi Mor Sümbül Sokak 5 A Deluxia Palace Kat: 8 D: 240 34746 Ataşehir/İstanbul
Tel : 216. 478 62 79
Fax : 216. 478 62 76
Email : [email protected]
Web : www.etbir.org